Vaste rente onder vuur

Vaste rente onder vuur

Niet dat we de revolutie willen prediken, maar soms wordt het echt wel moeilijk om positief te kunnen blijven over onze Belgische bank- en kredietinstellingen. Zo berekende De Standaard enige tijd geleden dat de bankkosten voor een spaarrekening meer kosten dan de doorsnee opbrengst - je betaalt met andere woorden om te 'mogen' sparen. Bovendien rekenen de banken slechts 50 tot 60 procent van de rentedaling door in hun tarieven voor woonleningen - ze maken dus winst op jouw rug.

 

Als klap op de vuurpijl, dreigt de BVK er nu mee om het woonkrediet met vaste rente af te schaffen als de herfinanciering van een lening niet dubbel zo duur wordt als vandaag. Dat is hun reactie op de golf van herfinancieringen, waarbij vele kredietnemers de afgelopen maanden hun lening hebben laten herzien om mee te kunnen genieten van de lage rente.

 

BVK-voorzitter Gérald Bogaert zegt daarover:

De Belg kiest voor een vaste rente omdat hij niet graag risico’s neemt. Als de rente stijgt is hij blij, maar als ze daalt vraagt hij een herfinanciering.

 

Bogaert wil dan ook dat het 'onevenwicht' tussen het recht van de consument en de plichten van de banken wordt weggewerkt. Daarom vraagt hij aan de regering om de wederbeleggingsvergoeding - dat is de rente op je nog openstaande kapitaal - bij de herfinanciering dubbel zo duur te maken. Als de regering niet aan deze eis wil tegemoetkomen, dreigt de kredietsector ermee de formule van het woonkrediet met vaste rente af te schaffen.

 

En dat is allesbehalve eerlijk naar de consument toe. Een vaste rentevoet heeft voor de kredietnemer immers het grote voordeel dat je duidelijk weet waar je aan toe bent. Met een variabele rentevoet betaal je op dit moment dan wel minder rente, maar de algemene rentevoet kan ook altijd stijgen. Het bedrag van je terugbetalingen stijgt dan navenant en kan zo op een bepaald moment mogelijk te hoog worden voor jouw budget. Dreigen om de lening met vaste rentevoet af te schaffen, beperkt daarom de vrije keuze van elke consument en is dus allesbehalve in zijn/haar voordeel...

 

 

Beeld: freedigitalphotos.net

 

 

Lees ook andere artikels over Vastgoed