Tak 21 nieuwste slachtoffer rentedalingen

Tak 21 slachtoffer rentedalingen
Vanaf 14 september minder gewaarborgd rendement op tak 21

De dalende marktrentes plaatsen niet alleen de spaarboekjes en het langetermijnsparen onder druk, ook de gewaarborgde rendementen op de tak 21-verzekeringen krijgen een stevig pak slaag.

 

De tak 21-verzekering is eigenlijk een zgn. 'spaarverzekering', d.w.z. een spaarproduct op (middel)lange termijn in de vorm van een levenscontract. Een tak 21 sluit je daarom af bij een verzekeraar en niet bij een bank.

 

Wat brengt een tak 21 op?

 

Op het moment van terugbetaling van de tak 21, ontvangt je een totaalbedrag samengesteld uit volgende onderdelen:

 

  • De premie die je in de looptijd van de tak 21 hebt verzameld;
  • Het gewaarborgde rendement, d.i. de rente dat de verzekeraar op jouw gespaarde bedrag garandeert;
  • Een eventuele winstdeelname die de verzekeraar bereid is te betalen.

 

En net bij die laatste twee onderdelen wringt het schoentje...

 

 

Tak 21 onder druk

 

De bedragen van zowel het gewaarborgde rendement als de winstdeelname zijn volledig afhankelijk van de resultaten en beleggingsprestaties van je verzekeraar. Omdat de marktrentes momenteel zo laag staan, is het voor een verzekeraar echter een moeilijk haalbare kaart om mooie resultaten te boeken.

 

Normaal gezien worden de geïnde premies op de tak 21 immers door de verzekeraar verder geïnvesteerd in beleggingsproducten op (middel)lange termijn, zoals bijvoorbeeld staatsobligaties uit Europese landen. Nu de Europese Centrale Bank de rente echter opzettelijk laag houdt om de economische groei aan te zwengelen, brengen die obligaties nog nauwelijks iets op. Waardoor aanbieders van een tak 21-verzekering zich genoodzaakt zien het gewaarborgde rendement verder te verlagen.

 

Nieuwe golf renteverlagingen

 

Vanaf september 2014 verlagen volgende aanbieders van tak 21-producten dan ook hun gewaarborgde rente:

 

  • AG Insurance: van 1,25 naar 1 procent voor het AG Safe+ en Free Investplan;
  • ING België: van 1,85 naar 1,6 procent voor de spaarverzekeringen;
  • KBC: van 2,25 naar 2 procent voor het Life Plan (spaarfonds met een langere looptijd).

 

Snel je geld veilig stellen?

 

Je zou kunnen denken dat je maar beter snel je geld terug uit je tak 21 haalt, maar dat is helaas buiten de fiscus gerekend. Immers, als je je geld terug wil vooraleer je tak 21 minstens acht jaar bestaat, betaal je maar liefst 25 procent roerende voorheffing op een fictief rendement van 4,75 procent. Ook al is je reële rendement een heel stuk lager...

 

Wat je wel kan doen, is een voorschot op je premies terugvragen, want die zijn niet onderhevig aan de roerende voorheffing. En misschien uitkijken naar een meer rendabele belegging zoals investeren in hotelkamers?

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen