Spaarboekje in gevaar

spaargeld-brokkelt-af

 

De opbrengst van een spaarboekje wordt almaar kleiner, terwijl het leven steeds duurder wordt. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de trouwe spaarder. En het ziet er helaas niet naar uit dat die situatie snel zal verbeteren - integendeel zelfs.

 

Ewald Pironet , redacteur bij Knack, luidt midden juni de alarmbel voor het spaarboekje anno 2014. Hij waarschuwt spaarders voor een jarenlange verarming. Niet alleen door de lage rente op het spaarboekje maar ook vanwege de meer dan reële kans dat spaarboekjes binnenkort zwaarder zullen worden belast.

 

Historisch lage rente

Op 5 juni 2014 kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat ze de depositorente laat dalen tot een negatief tarief. Dat is goed nieuws voor de Belgische overheid. Zij kan nu immers aan ongekend lage tarieven geld lenen om haar immense schuldenberg terug te betalen.

 

Voor de nijvere spaarder is er minder reden tot juichen. Door de rente nog eens te verlagen, wordt de nu al minimale rente op spaarboekjes nog verder afgekolfd. Rentes die nauwelijks boven het nulpunt zweven, worden een realiteit en dat voor de volgende jaren.

 

Ewald Pironet stelt dan ook dat het de kleine spaarder is die uiteindelijk betaalt voor de goedkope leningen van de overheid - meestal zonder dit zelf te beseffen. En omdat de rente steeds verder daalt terwijl het leven duurder wordt, waarschuwt hij spaarders er ook voor dat ze aan het einde van de rit een stuk armer zullen zijn dan ze zelf voorzien hadden.

 

Fiscale dreiging

Er werd al eerder gesuggereerd dat de volgende regering overwoog de spaarboekjes fiscaal aan te pakken. Er bestaat bij kenners dan ook weinig twijfel dat de volgende regering hier werk van zal maken. Met een recordtotaalbedrag van 252 miljard (!) euro, zijn de spaarboekjes natuurlijk een perfecte prooi voor de fiscus.

 

En wat nu?

Om Ewald Pironet letterlijk te citeren:

 

“    De brave spaarder zal de volgende jaren niet worden ontzien. Hij zal zelfs twee keer bloeden: door de uiterst lage rente gedicteerd door de ECB, én door de nieuwe belastingsmaatregelen uitgevoerd door de volgende regering.

 

Als je zelf liever niet bloedt, is het misschien geen slecht idee om uit te kijken naar alternatieven voor je (slapende) spaargeld. Denk daarbij dan zeker ook even aan de mogelijkheid om in een hotelkamer te investeren. Deze relatief nieuwe formule heeft zijn degelijkheid in het buitenland al bewezen en biedt je een veilige én rendabele belegging.

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen