Schenken via een Nederlandse notaris?

Het is nog niet echt algemeen bekend, maar als je roerende goederen wil schenken, kan je eigenlijk best bij een Nederlandse notaris gaan aankloppen. Dit is namelijk een fiscaal uitermate interessant werkwijze die de voordelen van de bankgift - geen schenkingsrechten - combineert met de grote bewijskracht van een schenking via notaris. En dat is niet het enige voordeel van deze formule...

 

Meer mogelijkheden

 

Voor roerende goederen die je in België niet via hand-of bankgift kan schenken - denk aan aandelen op naam of schuldvorderingen - kan je in Nederland wel terecht. Bovendien kan je in Nederland ook probleemloos  voorwaarden aan de schenking koppelen, zoals bijvoorbeeld het vruchtgebruik op het roerende goed. En dat allemaal zonder schenkingsrechten te moeten betalen.

 

Goedkoper

 

In België moet je daarentegen in beide gevallen schenkingsrechten betalen. Dat komt neer op drie procent van de waarde van het roerend goed dat ouders aan hun kinderen schenken en zeven procent als het om andere partijen gaat. Bovendien moet je daarbovenop nog het ereloon van de notaris rekenen.

 

In Nederland betaal je enkel het ereloon van de notaris, waarvoor je gemiddeld tussen de 1.500 en 1.800 euro moet rekenen, inclusief btw. Met andere woorden: alle roerende goederen kunnen geschonken worden zonder schenkingsrechten te moeten betalen.

 

Discreter

 

Een ander interessant voordeel is dat in de notariële akte in Nederland geen waarde van de geschonken goederen moet worden opgemaakt noch een schatting van de waarde ervan.

 

 

Lees ook andere artikels over Successie