Roerende goederen nog goedkoper schenken

In onze vorige aflevering zijn we uitgebreid ingegaan op schenkingen als onderdeel van je fiscale successieplanning. Dankzij het verlaagde schenkingsrecht op roerende goederen, betaalt je partner amper drie procent schenkingsrechten en andere partijen slechts zeven procent. En toch is het mogelijk nog goedkoper te schenken, meer bepaald via een hand- of bankgift. Al zijn er wel twee zaken waar je voorzichtig mee moet zijn.

 

De handgift

Hierbij gaat het om goederen die letterlijk van de ene hand in de andere worden doorgegeven. Denk bijvoorbeeld aan een kunstwerk, een antiek meubel, juwelen, cash of effecten aan toonder. Het grote voordeel van een handgift is dat je niet bij de notaris hoeft langs te gaan en dat er geen schenkings- of successierechten moeten worden betaald.

 

De bankgift

Is eigenlijk een variante op de handgift, waarbij de gift via een overschrijving van de ene rekening naar de andere wordt versast. Dat kan zowel om geld gaan als om naamloze effecten. Ook hier heb je geen notariële akte nodig en betaal je geen successie- of schenkingsrechten.

 

Wat als...

De schenker binnen de drie jaar na de gift sterft? Dan valt de gift alsnog onder de erfenis en dient de begunstigde toch successierechten te betalen. Gelukkig zijn er twee legale manieren om dit risico in te perken, namelijk:

1. Je kan een tijdelijke overlijdensverzekering afsluiten, waarbij de premie wordt bepaald door de leeftijd van de schenker.

2. Bij ziekte van de schenker kan je alsnog beslissen de gift te laten registreren. Je betaalt dan wel drie of zeven procent schenkingsrechten (zie ook eerder), maar geen successierechten na het overlijden van de schenker.

 

Papier is geduldig

Alhoewel je bij giften - in tegenstelling tot schenkingen - dus geen notariële akte dient te laten opstellen, is het toch ten zeerste aan te raden het een en ander op papier te zetten. Dat kan dan later bij eventuele betwistingen (bijvoorbeeld met de andere erfgenamen) als bewijsmateriaal dienen. De meest courante manier om dit te doen is dat de schenker en de begunstigde aan mekaar een aangetekend schrijven sturen.

OPGELET: je kan niet zomaar om het even wat in deze brief schrijven. Zo zorgt de vermelding van het woord 'schenking' in een van beide brieven ervoor dat de gift alsnog ongeldig wordt. Laat je dus zeker bijstaan door je financiële adviseur of een notaris bij het opstellen van deze documenten!

 

VERDER LEZEN?

Wil je graag meer weten over de andere technieken om je successie fiscaal zo optimaal mogelijk in te plannen? Like ons op Facebook of volg ons op Twitter en we houden je op de hoogte van de verdere artikelen in ons dossier 'Fiscale successieplanning'.

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Successie