Langetermijnsparen onder druk

Dat de meeste spaarboekjes vandaag de dag nog nauwelijks opbrengen, is ondertussen genoegzaam bekend. Dat ook 'veilige' oplossingen als volksleningen, kasbons en termijnrekeningen mee onder druk komen te staan, is nog niet voor iedereen even duidelijk.

 

De dalende marktrentes hebben immers niet alleen gevolgen voor je spaarboekje, ook de termijnrekeningen en zelfs de nieuwe volkslening ontsnappen niet aan de trend. Nochtans is die laatste oplossing erg populair.

 

Rentedaling voor volkslening

De volkslening wordt sinds begin 2014 aangeboden en het opgehaalde kapitaal bedroeg eind mei al 1,2 miljard euro. Het feit dat de roerende voorheffing op deze volkslening maar 15 procent bedraagt - versus 25 procent bij de klassieke termijnrekening of kasbon - speelt ongetwijfeld mee in het succes ervan.

 

Maar zelfs de volkslening blijkt geen garantie op een goed rendement te bieden. Zo bood BNP Paribas aan het begin van dit jaar nog een brutorente van 2 procent aan; vandaag is dat teruggevallen tot amper 1,3 procent. Ook KBC (die werkt met een step-up-formule op vijf jaar) verlaagde eind mei de rente van 2,75 naar 2,25 procent. En Belfius zette midden juni voor de tweede keer in korte tijd het mes in de tarieven en verlaagde de rente van 1,4 naar 1,1 procent bruto.

 

Een interessant alternatief

Het lijkt dan ook het aangewezen moment om je zuurverdiende centen in een rendabelere belegging te investeren. Heb je bijvoorbeeld al gedacht te investeren in een hotelkamer aan de kust? Deze nieuwe formule biedt je niet alleen zekerheid op korte termijn met een hoge bezettingsgraad van je hotelkamer, het rendement bij verkoop na langere termijn ligt een heel pak hoger dan 1,1 procent bruto!

 

 

Wist je dat...

Je nu aan de Belgische kust kan investeren in een hotelkamer in het ibis Styles hotel in Zeebrugge, het ibis Styles hotel in Nieuwpoort  of het ibis Bugdet Airport in Oostende. Sinds kort zit ook het Mercure hotel bovenop het prestigieuze nieuwe treinstation in Blankenberge mee in het portfolio.

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen