Huis kopen: van droom tot realiteit

Woning kopen

Het is zover: je hebt het huis van je dromen gevonden, je bent langsgeweest met vrienden en familie om hun mening te kennen en je besluit staat vast: dit wordt je nieuwe woning. Maar tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren en dat geldt ook voor de aankoop van je woning. We gidsen je daarom even door de drie belangrijke stappen vanaf jouw besluit tot het moment waarop je de sleutel in de hand hebt.

 

STAP 1: je brengt een bod uit

 

Dat betekent dat je de verkoper een bepaalde prijs voorstelt en die ook daadwerkelijk betaalt als de verkoper je bod aanvaardt. Je kan dit best schriftelijk doen, zodat je meteen duidelijkheid kan scheppen over de volgende elementen:

 

1. Wat is er in het bedrag inbegrepen?
Het huis zelf, natuurlijk, maar beschrijf ook duidelijk wat er gebeurt met bijvoorbeeld de huishoudtoestellen, de gordijnen, de verlichtingsarmaturen en dergelijke meer. Behoren zij bij de woning of moet hiervoor een overnameprijs worden voorzien?

 

2. Hoelang is het bod geldig?
Weet dat een bod in theorie eeuwig geldig blijft, ook al heeft de verkoper het nog niet aanvaard. Het is dan ook cruciaal dat je in je schriftelijke bod een termijn vastlegt waarbinnen de verkoper je bod kan aanvaarden of verwerpen.

 

STAP 2: je stelt een compromis op

 

Zodra de verkoper jouw bod heeft aanvaard, wordt een voorlopige verkoopsakte afgesloten - in de volksmond beter bekend als een 'compromis'. Alhoewel het compromis niet verplicht schriftelijk moet opgesteld worden, willen we je dit toch ten stelligste aanraden. Een compromis is immers definitief bindend (lees ook Compromisloos compromis) en vormt de basis voor de finale verkoopsakte.

 

STAP 3: je tekent de verkoopsakte

 

Als het compromis getekend is, moeten zowel jij als de verkoper een notaris aanstellen die de akte zal laten 'verlijden'. Dat houdt in dat de notaris nagaat of alles aan beide kanten in orde is. Hij gaat bijvoorbeeld na of jij wel degelijk de lening van je bank gekregen hebt (meer info daarover vind je in ons Dossier lenen), of de verkoper wel degelijk de eigenaar van het huis is enzovoort.

 

Na maximum vier maanden roept de notaris jou en de verkoper bij zich voor het 'verlijden van de akte'. Vervolgens betaal je de som aan de verkoper en de aktekosten aan de notaris en - bingo - je bent de trotse eigenaar van je droomhuis. Proficiat!

 

 

 

Beeld: freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Vastgoed