Gemengd fonds: een slim alternatief voor het spaarboekje?

Nu de rente op spaarboekjes verder naar het nulpunt daalt en ook het langetermijnsparen en zelfs de tak 21-verzekering nauwelijks rendement garandeert, kijken veel beleggers uit naar mogelijke alternatieven. Eén van de meest succesvolle opties is momenteel het zgn. 'gemengd fonds'. Maar wat houdt deze formule precies in en zijn er mogelijk valkuilen waar je voor moet opletten?

 

Gemengde fondsen zitten duidelijk in de lift. Tussen januari en mei 2014 vloeide er maar liefst 50 miljoen euro van Europese beleggers naar deze fondsen. Het succes is makkelijk te begrijpen. Eerder dan je zelf op de aandelenmarkt te begeven, doe je immers beroep op een professioneel team dat voor jou een risicoprofiel bepaalt en op basis daarvan het fonds kiest dat het beste bij jou past. Lijkt eenvoudig, niet? Toch zijn er een paar zaken waar je voor moet uitkijken als je in een gemengd fonds wil beleggen.

 

 

Veilig spelen of net niet?

 

Een fonds brengt het kapitaal van een aantal verschillende beleggers samen en spreidt het over verschillende beleggingsproducten. Een gemengd fonds is een fonds dat zowel in aandelen als obligaties belegt en dat door een fondsbeheerder wordt aangeboden en voor jou beheerd. Zijn taak bestaat er vooral in het fonds proactief op te volgen om het rendement voor jou zoveel mogelijk te optimaliseren.

 

De mate waarin je risico wil lopen (een hoger risico kan immers een hoger rendement opleveren), bepaalt daarbij welk type gemengd fonds het beste voor jou geschikt is.

 

1. Het klassieke gemengd fonds

Hier worden aandelen en obligaties op een vooraf bepaald percentage verdeeld binnen het fonds. Er zijn drie types binnen deze groep, nl.:

 

  • Defensief: hier belegt het fonds niet meer dan 35 procent van het vermogen in aandelen.
  • Neutraal: hier wordt het vermogen grosso modo fiftyfifty over aandelen en obligaties verspreid.
  • Dynamisch: hier wordt meer dan 65 procent van het vermogen in aandelen belegd.

 

2. Het flexibele gemengd fonds

Binnen deze formule kan de fondsbeheerder het percentage aandelen vrij laten variëren tussen 0 en 100 procent, op basis van de marktomstandigheden en zijn eigen verwachtingen.

 

 

De voordelen

 

Een gemengd fonds is een goed alternatief voor wie iets meer risico wil (en dus meer rendement) zonder echter de stap naar de aandelenmarkt te moeten zetten. Door de bijkomende belegging in obligaties en andere financiële instrumenten, wordt het verlies bij een beurscorrectie immers veel meer uitgevlakt.

 

Het is ook een mooie oplossing voor de kleine spaarder. Je kan immers al vanaf 100 euro een deelbewijs van een fonds kopen, wat je een gespreide belegging in tientallen aandelen en obligaties oplevert.

 

Last, but not least, kan je rekenen op de expertise van de fondsbeheerder. Die werkt immers vaak samen met teams van analisten die elk bedrijf onder de loep nemen vooraleer erin te beleggen. Bovendien heeft de fondsbeheerder vaak ook toegang tot aandelen die normaal gezien voorbehouden zijn voor professionele klanten, zoals bijvoorbeeld de Chinese aandelenmarkt of de obligatiemarkt van een groeiland.

 

 

De risico's

 

De expertise van de fondsbeheerder kan tegelijk ook de Achilleshiel van een gemengd fonds zijn. Je bent immers afhankelijk van de juiste keuzes en risicospreiding van de fondsbeheerder om je rendement te garanderen. Bovendien toont een studie van het onderzoeksbureau Lipper aan dat meer dan twee derde van de Amerikaanse fondsbeheerders in de periode 1984 tot 2009 slechter presteerden dan de brede S&P-500 index. Ter info: de Standard & Poor's 500 (S&P-500) is een index van de aandelenmarkt, gebaseerd op de waarde van de aandelen van 500 grote bedrijven die op onder meer NASDAQ staan genoteerd.

 

Daarnaast moet je ook nog met andere risico's rekening houden, zoals:

 

  • Het marktrisico: bij een financiële crisis of een economische recessie kan de waarde van je fondsenportefeuille zware klappen krijgen.
  • Het wisselrisico: wisselkoersschommelingen kunnen in je nadeel uitdraaien als je fondsbeheerder te veel in vreemde munten belegt.
  • Het concentratierisico: een gemengd fonds dat zich op één enkele sector concentreert (bvb. de technologiesector), brengt aanzienlijk meer risico's met zich mee dan een fonds met een bredere diversificatie over verschillende sectoren.
  • Het inflatierisico: als de inflatie stijgt, kan dit een negatief gevolg hebben op de waarde van je gemengd fonds.

 

 

Bezin eer je begint

 

Als je dan toch nog in een gemengd fonds wil stappen, hou dan zeker rekening met de volgende elementen:

 

Wie is de fondsbeheerder?

De meeste grootbanken in België vullen die rol in, maar je kan je ook richten naar een gespecialiseerde fondsbeheerder. Interessant om te weten is dat je - via een internetrekening - ook met een 'broker' kan werken, waardoor je een uitgebreide keuze kan maken tussen de beschikbare fondsen van verschillende banken en fondsbeheerders.

 

TIP: het sterrensysteem van de Morningstar Rating geeft je een goede indicatie van fondsbeheerders die het in de voorbije jaren goed hebben gedaan.  l

 

Waarin wordt belegd?

Altijd een beetje een moeilijke factor om in te schatten als je zelf een leek bent, maar kijk zeker even na of de fondsbeheerder niet te veel op één sector of regio inzet of (te) veel vreemde valuta in de portefeuille opneemt. Dat verhoogt namelijk aanzienlijk de risico's op waardeverlies van je fonds.

 

Wat zijn de kosten van het fonds?

Voor niets gaat de zon op en dat geldt natuurlijk ook voor deze formule. Vergelijk daarom zeker de instapkosten en de jaarlijks terugkerende kosten van een fonds bij verschillende fondsbeheerders. Daarnaast moet je ook rekening houden met het beheersloon van de fondsbeheerder, dat in een percentage van het totaal beheerde vermogen wordt berekend. Immers, beheerkosten die oplopen tot 2 procent kunnen zwaar wegen op je rendement. En, om af te sluiten, een kost die vaak uit het oog verloren wordt: de aankoopkosten voor de aandelen en hoe die naar jou worden doorverrekend.

 

Met andere woorden: slim en geduldig wikken en wegen is geen overbodige luxe als je je geld in een gemengd fonds wil beleggen!

 

© Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen