Fiscale successieplanning voor je partner

Successierechten kunnen in België bijzonder zwaar oplopen voor je erfgenamen. Het is dan ook belangrijk dat je tijdig je successie plant om te vermijden dat de fiscus met een groot deel van de erfenis gaat lopen.

 

Bij fiscale successieplanning gaat het allerminst om technieken die illegaal zijn, integendeel. Er zijn immers meer dan voldoende wettelijke manieren waarop je de successierechten voor je erfgenamen zo laag mogelijk kan houden. In fiscaal jargon spreekt men daarbij over 'de toegelaten keuze van de minst belaste weg', een concept dat ook in onze rechtspraak wordt gevolgd.

 

In dit dossier 'Fiscale successieplanning' brengen we dan ook een overzicht van de verschillende mogelijkheden die tot je beschikking staan om de successierechten voor je erfgenamen legaal en fiscaal tot een minimum te beperken. Deze eerste aflevering zoomt in op de technieken die je kan toepassen om je partner zoveel mogelijk van erfenisrechten te vrijwaren.

 

Ben je gehuwd?

Wist je al dat je huwelijkscontract een handige tool kan zijn in je vermogensplanning? Zeker als je wil dat je echtgeno(o)t(e) fiscaal optimaal kan genieten van wat je hem/haar nalaat. Het keuzebeding is daarbij de perfecte oplossing, omdat het de juridische bescherming van de langstlevende combineert met een stevige fiscale optimalisatie. Je kan er alles over lezen in ons eerdere artikel: 'Keuzebeding voorkomt hoge successierechten'.

 

Een andere manier om je partner te vrijwaren van overbodige successierechten, is dat je al bij leven je eigen onroerend goed inbrengt. Stel je voor dat je bijvoorbeeld al een onroerend goed bezat voor je in het huwelijksbootje stapte. Bij jouw overlijden wordt dit onroerend goed volledig opgenomen in je nalatenschap en moeten je erfgenamen de nodige successierechten betalen. Als je echter het vastgoed inbrengt in de huwgemeenschap (wat je 25 euro registratierechten kost), valt slechts de helft van je onroerend goed in de nalatenschap en moeten er dus veel minder successierechten betaald worden.

 

Woon je samen?

Dan is er een belangrijk onderscheid tussen het feit of je wettelijk dan wel feitelijk samenwonend bent. Voor wettelijk samenwonenden gelden dezelfde regels als bij een gehuwd koppel. Anders moet je al minstens één jaar feitelijk samenwonen vooraleer je aan dezelfde gunsttarieven kan erven als gehuwden.

 

Nog frappanter is het verschil bij de vrijstelling van successierechten op de gezinswoning. Waar die meteen geldt voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, moet je drie jaar feitelijk samenwonen vooraleer je van deze vrijstelling kan genieten.

 

Nog een belangrijk feit: deze regel geldt alleen in Vlaanderen. In Brussel hebben enkel wettelijk samenwonenden dezelfde rechten als een gehuwd koppel; in Wallonië moeten de wettelijk samenwonenden zelfs meer dan zes maanden samenwonen om gelijkgesteld te worden.

 

 

Verder lezen?

Wil je graag meer weten over de andere technieken om je successie fiscaal zo optimaal mogelijk in te plannen? Like ons op Facebook of volg ons op Twitter en we houden je op de hoogte van de verdere artikelen in ons dossier 'Fiscale successieplanning'.

 

 

Beeld © http://deathtothestockphoto.com/

Lees ook andere artikels over Successie