Creatief met kredietkaartfraude...

Een echt rampenscenario: een onbekende heeft de gegevens van jouw kredietkaart en koopt allerhande rommel zonder dat jij het doorhebt. Die illustere onbekenden zijn trouwens niet alleen misdadig, ze blijken ook erg creatief tewerk te gaan om je gegevens te verkrijgen. We geven je hier de vier meest voorkomende manieren mee - een gewaarschuwde man / vrouw is er immers twee waard!

 

Methode 1: phising

 

Via valse mails, telefoongesprekken of websites proberen de fraudeurs je je kredietkaartgegevens te ontfutselen. Dat gebeurt meestal door te melden dat er een fout is gebeurd of dat je nog geld verschuldigd bent. Vooral de mails en websites zijn gevaarlijk, omdat er vaak gebruik gemaakt wordt van bestaande logo's van erkende kredietinstellingen. Als je twijfelt, bel dan zeker even zelf naar je kredietinstelling, zij zullen je meteen kunnen vertellen of het bericht al dan niet van hen komt.

 

Methode 2: skimming

 

Hier bewerken de oplichters bankautomaten om de informatie van je magneetstrip te kopiëren. Het enige wat ze dan nog nodig hebben, is je code. Daarvoor gebruiken ze ofwel een camera ofwel kijken ze over je schouder mee. Je hand over het toetsenbord houden terwijl je je pincode intikt, is hier de enige oplossing.

 

Methode 3: hacking

 

Deze vorm is de moeilijkste om te vermijden. De fraudeurs hacken immers de site van een bestaande webwinkel om jouw gegevens te kopiëren en allerhande aankopen te doen. De enige oplossing hier is enkel online te shoppen bij vertrouwde webwinkels.

 

Methode 4: pharming


Hierbij kom je terecht op een kopie van een bestaande site. Ook al geef je het juiste webadres in, dan word je toch nog via een andere server op een valse website omgeleid. En de gegevens die je doorgeeft voor je aankoop worden driftig gekopieerd en hergebruikt.

 

 

Al die creativiteit doet de vraag rijzen hoe je je kan beschermen tegen kredietkaartfraude. We zetten een paar eenvoudige maar doeltreffende tips op een rijtje:

 

  • Zet je handtekening op de kaart zodra je ze ontvangt.
  • Leer de code vanbuiten en schrijf ze nergens op.
  • Kies ook geen makkelijk te raden pincode als 1234 of 1111.
  • Geef je gegevens of code nooit via e-mail of telefoon door.
  • Scherm de toetsen van de betaalautomaat af als je je pincode ingeeft.
  • Doe je online aankopen enkel op websites van merken die je kent en vertrouwt.

 

 

Toch het slachtoffer geworden van kredietkaartfraude?

 

  • Bel dan onmiddellijk naar Cardstop (070/344.344) om je kredietkaart te laten blokkeren. Cardstop is trouwens 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Financieel