Beleggen aan de kust in de lift

Vergeet oldtimers of een jacht als belegging. Het zijn de hotelkamers die aan onze Belgische Kust hun opmars maken als alternatieve belegging. Als particuliere investeerder kan je sinds enige tijd beleggen in een hotelkamer aan zee. In dit artikel gaan we dieper in op een praktijkvoorbeeld waar de hotelgroep Accor samenwerkt met specialist in exploitatie van hotels “Industrie Hotelière”. 

Beleggen in een hotelkamer?

De samenwerking tussen beide partijen (de hotelgroep en de projectontwikkelaar) is gebaseerd op een franchise overeenkomst. Industrie Hotelière  treedt op als franchisenemer en exploitant van het hotel. Accor verleent de franchise aan Industrie Hotelière.

De hotelkamers in het hotel worden verkocht aan particulieren. Je kan het zien als een alternatief voor de wispelturige beurs, obligaties of het klassieke spaarboekje. Beleggen in een hotelkamer kan voor particulieren die minstens 50 000 euro neer tellen. De belegger is dan wel honderd procent eigenaar van zijn hotelvastgoed. Je wordt dus geen aandeelhouder van “het bedrijf” maar daadwerkelijk eigenaar van een hotelkamer en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het hotel. 

Beleggen in de toekomst

Aan de Belgische kust komen er in de toekomst een pak nieuwe hotels bij: twee in Blankenberge, in De Panne, in Koksijde, in Sint-Idesbald, in Zeebrugge, in De Haan en in Nieuwpoort. Deze nieuwe hotels aan de kust zijn ook broodnodig. Sinds 1989 verdwijnen er steeds meer hotels aan onze Belgische Kust. Meer dan de helft van de hotels moest wijken voor nieuwbouwappartementen en luxe lofts. Vaak gaat het om verouderde familie hotels die geen opvolging meer kennen door de te hoge renovatiekosten. De vraag naar commerciële logies bleef daarentegen onverminderd stijgen. Hierdoor is er momenteel een tekort aan kwalitatieve hotels aan zee. Door dit beperkte aanbod aan betaalbare hotelkamers, kan de belegger rekenen op een hoge bezettingsgraad van de nieuwe gebouwde hotels. Beleggen in een hotelkamer is bijgevolg beleggen in de toekomst. 

Bron: Het Nieuwsblad, 29 januari 2012

Lees ook andere artikels over Beleggen