Aanvullend pensioen onder vuur

Groepsverzekering aanvullend pensioen onder vuur

In België zijn de wettelijke pensioenen zo laag dat velen onder ons rekenen op de groepsverzekeringen, als tweede pijler voor ons pensioen (lees hier alles over de drie pijlers van ons pensioenstelsel). Maar nu zetten de verzekeraars de aanval in op de gegarandeerde rente van die groepsverzekeringen.

 

Groepsverzekeringen zijn een vorm van aanvullend pensioen, opgebouwd door extra inkomen uit je eerdere beroepsactiviteiten. De opgebouwde som is dus het resultaat van de pensioenbijdragen die je tijdens je carrière hebt opgebouwd.

 

Zowat 70% van de werkgevers in de privé-sector maken gebruik van deze vorm van 'uitgesteld loon' om hun pensioen later aan te vullen. Het kapitaal hiervoor wordt bijeengespaard door de werkgever, maar ook de werknemer doet zijn duit in het zakje met een maandelijks bedrag dat van zijn/haar loon wordt afgehouden.

 

De Wet op de Aanvullende Pensioenen van 28 april 2003 garandeert daarbij:

  • 3,25% rendement op de bijdragen van de werknemer
  • 3,75% rendement op de bijdragen van de werkgever

 

En het zijn die gewaarborgde rentevoeten die de verzekeraars nu aanvallen. Zij willen een variabele rentevoet, die gekoppeld wordt aan de evolutie van de rente op de financiële markten. In de huidige conjunctuur zouden we dan terugvallen op een rente van 0,4%!

 

Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine heeft begrip voor de vraag van de verzekeraars, al blijkt hij met geen woord te reppen over de reserve die de verzekeraars in de 'vette jaren' hadden kunnen voorzien. Hij gaat mee in de stelling dat het huidige vastgelegde rendement inderdaad te hoog is en moet vervangen worden door een variabel systeem. Het enige lichtpunt in zijn reactie is dat hij vindt dat er niet aan de bestaande afspraken mag worden geraakt:

 

De factor vertrouwen is belangrijk. Iedereen moet kunnen blijven rekenen op wat in het verleden gegarandeerd is. Voor nieuwe premies is wel een variabele rentevoet mogelijk, die rekening houdt met de markt.

 

Zijn volledige reactie kan u in deze reportage op Terzake bekijken.

 

De Nationale Arbeidsraad, met vertegenwoordigers van de werkgevers (en hun verzekeraars) en werknemers krijgt van Bacquelaine tot juni om met een oplossing voor de dag te komen. Wordt dus ongetwijfeld verder vervolgd...

 

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen